Łożyska igus® zapewniają bezobsługowy system butelkowania

Bezsmarowe łożyska polimerowe firmy igus® zwiększają wydajność w browarze wytwarzającym piwo trapistów Chimay w Belgii.
Słynny belgijski browar Chimay, znany z tradycyjnego piwa trapistów, używa w swojej rozlewni bezobsługowych łożysk sferycznych firmy igus. Dzięki zastąpieniu zardzewiałych, wytartych łożysk kulkowych bezsmarowymi wkładkami łożyskowymi igubal H3, browar był w stanie zwiększyć wydajność i ograniczyć czas konserwacji.
Browar Chimay to jeden z dwunastu browarów na świecie, który produkuje wytwarzane przez mnichów piwo trapistów. Co ciekawe, większość zysków przeznaczana jest na projekty społeczne. Warzone w opactwie Notre-Dame de Scourmont w belgijskiej prowincji Hainaut, Chimay wyprodukowało około 18,5 megalitrów piwa w 2018 r. Wysokie wymagania produkcyjne stanowiły szczególne wyzwanie dla rozlewni, zwłaszcza ze względu na częste awarie i ścieranie się konwencjonalnych metalowych łożysk kulkowych na wałach. Wymiana uszkodzonego łożyska kulkowego mogła trwać nawet półtora dnia, co niestety prowadziło do strat produkcyjnych. W ramach projektu optymalizacji linii wypełniania, firma Chimay zwróciła się do igus® w celu znalezienia trwałego rozwiązania tego problemu. Po szeroko zakrojonej serii testów i optymalizacji, łożysko igubal H3 okazało się optymalnym wyborem i, od czasu wymiany we wrześniu 2022, łożyska te wykazują bardzo niewielkie zużycie.
– Dzięki łożyskom igubal H3 udało nam się rozwiązać najważniejszy problem w naszych systemach przenośników i znacznie wydłużyć żywotność naszych systemów – mówi Vivien De Schryver, serwisant w Chimay.
igus Sp. z o.o
www.igus.pl