Pokaż menu

Firmy z okładek

ptak warsaw expo ebm papst
best crossbow deer hunting crossbow

Współpraca

Propes – zrobotyzowane stanowiska produkcyjne

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów firma Propes utworzyła dział projektowania i produkcji stanowisk zrobotyzowanych. Pierwsze stanowiska już znalazły zastosowanie w kontroli jakości, spawaniu elementów czy przenoszeniu/paletyzowaniu produktów. Dzięki takim rozwiązaniom inwestorzy otrzymują narzędzia usprawniające proces produkcji jednocześnie oszczędzając środki pieniężne.

Kadra Propes wspiera inwestorów w zadaniach optymalizacji procesów produkcyjnych, zastępując czynności produkcyjne robotami firm: ABB, Kuka lub Fanuc, integrując je z systemami automatyki istniejącymi już w zakładzie.
Stanowiska mogą zostać połączone z nadrzędnym systemem nadzorującym produkcję, systemem SCADA czy układem sterowania maszyn znajdujących się w pobliżu, które są obsługiwane przez dodanego robota.

Zalety robotyzacji są powszechnie znane, wystarczy przypomnieć o niezawodności, powtarzalności czy eliminacji ryzyka związanego z pracą ludzką. Stanowiska zrobotyzowane są alternatywą dla niewykwalifikowanej kadry pracowniczej, a jednocześnie umożliwiają wykonanie dodatkowych czynności w krótszym czasie. Idealnie sprawdzają się obsługując maszyny CNC w średnio- czy wielkoseryjnych produkcjach, stanowiskach kontroli jakości, czy podczas podawania półproduktów do maszyn i odbierania gotowych elementów.

Firma Propes wpiera producentów różnych branż w robotyzacji czynności związanych z produkcją, optymalizacji procesów produkcyjnych i wdrożeniu ich w zakładzie produkcyjnym.

Propes Sp. z o.o.
www.propes.com.pl