Automatyzacja branży gastronomicznej z igus: oszczędność miejsca dla małych powierzchni
Francuski start-up Cook-e buduje zrobotyzowaną kuchnię z kompaktowymi, bezsmarowymi osiami pasków zębatych igus
Zrobotyzowana kuchnia francuskiej firmy Cook-e przygotowuje świeże, zdrowe dania bez pomocy człowieka i ma na celu uwolnienie restauratorów od presji związanej z niedoborem wykwalifikowanych pracowników. Aby robot mógł działać nawet w restauracjach o niewielkiej przestrzeni, twórcy zastosowali kompaktowe, higieniczne osie
z paskiem zębatym igus.
Kompaktowe, bezobsługowe osie pasków zębatych igus zapewniają szybkie przygotowanie pysznych dań w zrobotyzowanej kuchni Cook-e. Źródło: igus GmbH
Długie godziny pracy i ciągły stres nawet w weekendy: praca kucharza nie jest zbyt atrakcyjna dla wielu młodych ludzi. Dlatego też restauratorzy martwią się o przyszłość — czy w pewnym momencie kuchnia będzie musiała zostać zamknięta? Cook-e tak nie uważa. Francuska firma znalazła sposób na odciążenie restauracji w czasach niedoboru wykwalifikowanej siły roboczej: zrobotyzowaną kuchnię, która przejmuje pracochłonne zadania. Ale jak może gotować bez personelu? Obsługa restauracji lub sami goście składają zamówienie za pomocą tabletu, terminala lub aplikacji. Następnie kuchnia rozpoczyna w pełni automatyczne przygotowywanie dostosowanego do klienta dania. Krok pierwszy: łączenie składników zgodnie z przepisami zapisanymi w oprogramowaniu. Pojemniki dozujące poruszają się wzdłuż półki z modułami magazynowymi. W zależności od wybranego zestawu, ryż, rozdrobniony kurczak, kukurydza i inne posiekane składniki są pobierane z dokładnością do 0,5 grama. Po pobraniu wszystkich składników, zawartość jest wlewana do jednego z trzech obrotowych modułów gotujących, z których każdy przypomina patelnię wok. Mogą się obracać, przechylać, miksować, smażyć i mieszać. Danie jest gotowe do podania w zaledwie 210 sekund po złożeniu zamówienia. Cook-e informuje, że w ciągu godziny można przygotować 250 dań, w tym pyszne risotto, chili con carne i osso buco. Quentin Guilleus, współzałożyciel firmy, uważa, że ten rodzaj gastronomii ma przed sobą świetlaną przyszłość: „Automatyzacja prostych zadań zmniejsza koszty, pozwalając właścicielom restauracji inwestować więcej w składniki i obsługę, aby zapewnić lepsze wrażenia w restauracji z daniami o niezmiennie wysokiej jakości”.
drylin ZLW: ponieważ przestrzeń w kuchni jest na wagę złota
Aby umożliwić jak największej liczbie restauracji skorzystanie z automatyzacji, Cook-e zaprojektował zrobotyzowaną kuchnię tak, aby zajmowała jak najmniej miejsca. Ceny wynajmu są wysokie, a kuchnie małe, zwłaszcza w dużych miastach. Dlatego wszystkie komponenty są kompaktowe, od modułów przechowywania składników po mechanikę pozycjonowania pojemników dozujących. Inżynierowie początkowo rozważali zastosowanie prowadnicy liniowej z wózkami podpartymi na łożyskach kulkowych. Zajmowałoby to jednak zbyt dużo miejsca, więc eksperci zdecydowali się na alternatywę: elektryczne osie z paskiem zębatym igus. „Osie z paskiem zębatym drylin serii ZLW to idealne rozwiązanie do lekkich zadań regulacji i pozycjonowania w ograniczonej przestrzeni, gdzie liczy się każdy milimetr" — mówi Michael Hornung, menedżer produktu igus ds. technologii liniowej i napędowej drylin. Wysokość zabudowy wynosi zaledwie 31 milimetrów. „Rozwiązanie igus pozwala na bardziej kompaktową konstrukcję, dzięki czemu objętość naszych maszyn może zostać zmniejszona” – mówi Guilleus. Zrobotyzowana kuchnia zajmuje zaledwie 2,7 metra kwadratowego powierzchni podłogi.
Bezsmarowe polimerowe tuleje ślizgowe zapewniają higienę
Jednak komponenty zrobotyzowanej kuchni muszą być nie tylko kompaktowe, ale także spełniać surowe wymagania higieniczne HACCP, koncept higieny opracowany przez NASA w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla astronautów. Guilleus potwierdza: „Wybrane materiały, głównie stal nierdzewna i PETG, są odpowiednie do kontaktu z żywnością". Osie pasów zębatych pasują tutaj bezproblemowo, ponieważ igus produkuje prowadnice i wózki liniowe z odpornej na korozję stali nierdzewnej. Wózki poruszają się na liniowych łożyskach ślizgowych wykonanych z wysokowydajnego tworzywa sztucznego. Kluczowe jest to, że łożyska ślizgowe nie wymagają smarowania, a zatem są całkowicie bezobsługowe. Zewnętrzne smary i środki smarne zostały wyeliminowane, dzięki czemu wszystkie punkty łożyskowania i powierzchnie są higieniczne, niezwykle łatwe do czyszczenia, a także szybkie w przygotowaniu do ponownego użycia. Jest to ważne, ponieważ kuchnia automatycznie czyści się po każdym przygotowanym posiłku, co wiąże się z przechyleniem pojemników dozujących i patelni w dół. Czyszczenie odbywa się za pomocą wysokociśnieniowego strumienia wody ze środkami czyszczącymi.
igus Sp. z o.o.
ul. Działkowa 121C
02-234 Warszawa
tel. +48 22 863 57 70
info-pl@igus.net