Pokaż menu

Firmy z okładek

Firmy z okładek

 
  ptak warsaw expo   ebm papst ebm papst  
best crossbow deer hunting crossbow

Reklama

Współpraca

Inline quality control – pomiary bezpośrednio w procesie. Uzupełnienie pracy laboratorium


Analizy laboratoryjne
Obecnie wiele zakładów spożywczych kontrolując jakość przeprowadza analizy laboratoryjne wybranych parametrów. Próbki są najczęściej zbierane ręcznie z różnych punktów procesu. Osoby z laboratorium okresowo pobierają próbkę, wracają do miejsca z urządzeniami stacjonarnymi i przeprowadzają analizę, przekazując wyniki odpowiednim osobom. Operatorzy i personel obsługujący proces dokonują korekty, wprowadzając poprawki np. do systemu dozowania.

Ręczne wykonywanie analiz wymaga określonego czasu od pobrania próbki aż do osiągnięcia wyniku





Jednak wykonywanie analiz przez laboratorium nie jest realizowane w czasie rzeczywistym. Jest ono również czasochłonne oraz mogą pojawić się błędy w trakcie ich wykonywania. Przykładowo, jeżeli od pobrania próbki aż do uzyskania wyniku minęło 30 minut, to wynik opisuje stan procesu, jaki był 30 minut temu, a nie aktualny. Zatem wynik może pochodzić od już zepsutej partii produktu. Zauważmy, że gdyby pomiar został zrobiony bezpośrednio w procesie, można wykryć nagłe odchyłki oraz podjąć natychmiastowe działania mogące uratować daną partię produktu.

Pomiary bezpośrednio w procesie
Pomiary inline są dostępne dla większości parametrów w przemyśle spożywczym i mierzą wartości typowe, obecnie analizowane w laboratoriach zakładowych.

Endress+Hauser dostarcza urządzenia, za pomocą których można dokonać pomiarów:
  • Gęstości, oBrix, oPlato, oBaume (zawartość cukru, brzeczki);
  • Stężenia (% części stałych, alkoholu);
  • pH (również elektrodami nieszklanymi);
  • Lepkości;
  • Przewodności elektrolitycznej;
  • Tlenu rozpuszczonego;
  • Chloru;
  • Mętności.

Podczas uzupełniania analiz laboratoryjnych o pomiary inline (bezpośrednio w procesie) trzeba pamiętać, że głównym celem takich działań jest wspólne podejście do krytycznych punktów pomiarowych, dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności.
 

Pomiary inline realizowane bezpośrednio w procesie dają natychmiastową informację


Wiele parametrów w jednym urządzeniu
Często pomijanym faktem przez wielu inżynierów procesów jest możliwość bezpośredniego użycia urządzeń do realizacji więcej niż jednego pomiaru. Przykładowo, przepływomierz Coriolisa, oprócz mierzenia przepływu może także służyć do kontroli jakości. Z racji tego, że posiada on wbudowaną, dodatkową funkcję pomiaru gęstości, może ona być wykorzystana do przeliczenia na skalę stopni Brixa lub Plato już w samym urządzeniu – a to daje informację o jakości produktu. Możliwy jest także bezpośredni pomiar lepkości. Zatem jedno urządzenie może w tym samym czasie wskazywać aż 5 mierzonych wartości.


Dowiedz się więcej:



Łukasz Wołoszyn
Industry manager Endress+Hauser

Reklama